Enjoy !

Enjoy !

maanantai 14. syyskuuta 2015

Suomalainen muotoilija - Yki Nummi


Suomalainen valaisinsuunnittelija Yki Nummi syntyi 31. lokakuuta 1925 Hunanissa Kiinassa. Hän syntyi suomalaiseen lähetyssaarnaajaperheeseen ja muutettuaan Suomeen hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1952. Suomessa hän ryhtyi opiskelemaan fysiikkaa ja matematiikkaa. Mieli kuitenkin muuttui ja hän pyrki Helsingin taideteolliseen oppilaitokseen josta valmistui 1955.

Yki Nummi

Valmistuttuaan hän kaavaili taidemaalariksi ryhtymistä mutta saikin töitä muotoilun saralta Ornon valaisintehtaalta jossa työskenteli vuoteen 1958 asti. Hänelle ominaista on muovien uraauurtava käyttö. Monet hänet valaisimensa ovat uustuotannossa Innojok Oy:n ja Keraplastin toimesta. 

Vuonna 1958 Nummi kuvasi valaisinmuotoiluaan näin: 

"Jokainen tarpeeton osa tai koriste lisää valaisimen hintaa ja huonontaa sen hyötysuhdetta. Tämä on tietenkin erittäin voimakas muotoa karsiva ja puhdistava tekijä: yksinkertaisimmat geometriset muodot, pallot, kartiot, lieriöt seka hyperboloidi- ja paraboloidipinnat muodostavat tällä hetkellä oikeaoppisen muotovaraston."

Vuodesta 1958 vuoteen 1975 Nummi työskenteli Tikkurilan maalitehtaalla ja suunnitteli muun muassa Jokeri-värikartan. Hän oli ahkera lehtikirjoittaja ja suunnitteli kirjankansia. 1950-luvulla hän suunnitteli Sanka-yhtiölle muovia ja jalopuuta yhdistäviä astioita.


Hän sai merkittävästä urastaan useita tunnustuksia, muun muassa Milanon triennaalin kultamitalit vuosina 1954 ja 1957 seka Pro Finlandia -mitalin vuonna 1971.

Nummen luomuksista lempparini on ehdottomasti Lokki-valaisin vuodelta 1959 työskennellessään valaisinsuunnittelijana Stockmann-Ornon tehtaalla. Samanaikaisesti Nummi suunnitteli valaisimia myös Sanka Oy:lle, jonka takia alkuperäiset muotit löytyivät myös kyseiseltä muovitehtaalta. Keraplast osti Sanka Oy:lta alkuperäiset muotit ja alkuperäispiirustukset vuonna 1998 yrityskaupan myötä. Lokkia on eri kokoisina, muun muassa 70cm ja 50cm halkaisijoiltaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti