Enjoy !

Enjoy !

maanantai 5. joulukuuta 2016

Pukeutumisen eri aikakaudet - 1920



1920-luvun kulttuuria leimasi iloisuus ja vallattomuus. Euroopassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen tarvittiin pakoa arjesta ja tähän oivan avun antoi Hollywoodin kukoistava elokuvateollisuus.

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välistä aikaa leimasivat erityisesti kaupungistuminen, kieltolaki, jazz-musiikin nousu sekä 20- ja 30-luvun taitteessa alkanut suuri lama, jota Suomessa kutsuttiin pula-ajaksi. Miehet lähtivät sotimaan ja naisten asema yhteiskunnassa otti merkittäviä harppauksia mm. äänioikeuden tiimoilta. Maailman sotien välistä aikakautta voidaan tänä päivänä kuvata muutamilla julkisilla persoonilla, jotka jättivät lähtemättömän kädenjälkensä muotipiireihin. Esimerkkejä tästä ovat Coco Chanel ja Windsorin herttua Edward.  

Kuvahaun tulos haulle coco chanel
Coco Chanel

Vuonna 1929 tapahtunut, maailmanlaajuisen laman käynnistänyt Wall Streetin suuri pörssiromahdus vaikutti väistämättä myös vaatetukseen. Pukeutumiseen oli käytettävissä aiempaa vähemmän rahaa. Etenkin miesten tyylissä alkoi näkyä entistä enemmän jo 20-luvulla suosiotaan nostanut epämuodollisempi pukeutuminen. Pukeutuminen muuttui yleisesti vapaammaksi, eikä asuja enää tarvinnut vaihtaa aiempaan tapaan päivän mittaan kellonaikojen mukaan.

Miesten tyyliin kuului vahvasti huoliteltu ja linjakas pukeutuminen. Hiukset olivat kammatut ja öljytyt. Tummissa puvuissa oli usein kaksi nappiriviä ja korkeat kaulukset. Upseerimaisuus johtui juuri päättyneestä maailmansodasta. Takkien kauluskäänteet olivat leveät, hihat muuttuivat väljemmiksi ja hartialinja kulmikkaaksi. Housut olivat korkeavyötäröiset ja suhteellisen väljät. Lahkeissa oli käänteet, eli upslaakit.

Tyypillisiä pukuja

Howard Hughes pukeutui usein muodikkaaseen kaksiriviseen pukuun.

Ylemmässä kuvassa tyypillinen tumma kaksirivinen puku. Solmioiden käyttö oli hyvin yleistä. Erityiseen suosioon nousivat taskuliinat. Puvun kanssa käytettiin usein esimerkiksi lättähattua, knallia tai olkihattua.

Naisten pukeutuminen oli väljää ja melko juhlavan näköistä. 20-luvulla helmat ja hiukset lyhenivät. Suuntaus saavutti huippunsa vuosikymmenen puolivälissä, jonka jälkeen alkoi hiljalleen pidentyminen takaisin nilkkapituuteen. 20-luvulla vyötäröä alettiin aikaisemman korostamisen sijaan häivyttää. Vyöt laskeutuivat alas lantiolle. Mekot olivat väljiä ja yksinkertaisesti leikattuja.


Kuvahaun tulos haulle 1920's woman
1920-luvun naisia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti