Enjoy !

Enjoy !

maanantai 5. joulukuuta 2016

Pukeutumisen eri aikakaudet - 1940






Leikkisästä ja veijarimaisesta 20-luvusta poiketen, 40-luku oli vahvasti sodan varjostamaa. Naiset näkivät vaivaa laittautumiseen kohottaakseen synkän ajan ilmapiiriä. Kotirintamatöiden väsyttävämät naiset alkoivat kuitenkin melko pian suosimaan käytännöllisempiä vaatteita. Pula-aika vaikutti materiaalien saatavuuteen ja valtio otti haltuunsa materiaalit ja vaatteiden valmistuksen. Kesäkuusta 1941 lähtien vaatteet olivat kortilla ja kierrätys nousi kunniaan. Naiset muokkasivat rintamalla olevien miestensä vaatteista itselleen vaatteita ja esimerkiksi tyynyliinat kierrätettiin alusvaatteiksi. Neulominen oli suosittua, mutta koska villa oli kortilla, vanhoja neulevaatteita purettiin materiaaliksi.

Kuvahaun tulos haulle nazi
Natseja marssimassa toisessa maailmansodassa.

Sota-ajan tyypillinen siivilipukeutuminen koostui istuvista malleista ja vaatteissa oli yksinkertaiset kiinnitykset, esimerkiksi kaksi nappia. Jakkuen hartijalinja oli erittäin univormumainen, eikä mekoissa ollut mitään ylimääräisiä riimurämpsyjä, esimerkiksi laskoksia. Koska materiaaleja säännöllistettiin ja silkkisukkien tuotanto väheni radikaalisti, päätänsä nostivat erilaiset ihovärit ja saumojen piirtäminen jalkoihin yleistyi sukkamaisen kontrastin saavuttamiseksi. Naisia kannustettiin käyttämään nilkkasukkia ja amerikkalaissotilaat toivat niitä mukanaan rapakon takaa. Kengän pohjat valmistettiin usein korkista, koska nahka ja kumi menivät armeijan tarpeisiin. Työpukeutumisessa suosittiin kiilakorollisia kenkiä, jotta jaksoi työskennellä koko päivän tehtaassa. Hiukset suojattiin huivilla joko turbaanikiinnityksellä tai leuan alta sidottuna. Sodan aikakaudella aihetta juhlaan ei liiemmin ollut, mutta niihin vähäisiinkiin laittauduttiin meikkaamalla ja erityisessä suosiossa oli hiusten kihartaminen.

Kuvahaun tulos haulle 1940's make up
Tyypillinen meikki 40-luvulla.

Kuvahaun tulos haulle 1940's women  Kuvahaun tulos haulle 1940's women's

Sotaa seurasi pula-aika. Monet rintamalta palanneet miehet jatkoivat asepuvun käyttöä myös siviilissä. Asepuvusta otettiin vain pois arvomerkit ja sotilasvyö. Vähitellen alettiin teettää omia siviilivaatteita, koska sotaa edeltävät olivat joko jääneet pieneksi tai menneet naisten käyttöön. Kankaita oli edelleen niukasti. Tekstiilisäännöstely purettiin vasta 1949. 

Yksi suuri muutos pukeutumisen historiassa on se, että toisen maailmansodan jälkeen nuoriso ei halunnut enää pukeutua kuin vanhempansa. Nuorison keskuudessa suosioon nousivat erityisesti golfhousut ja pussihousut. Jos nuorimies pukeutui suoriin housuihin, sai hän osakseen ihmettelyä. 

Kuvahaun tulos haulle breeches
Pussihousut

Kuvahaun tulos haulle 1940's teenage
Nuorisoa hengailemassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti